Kiszona kapusta to źródło bogate w życiodajne składniki, które odżywiają i wspierają odporność organizmu. Zawiera witaminy A, C i E, które uwalniają organizm od wolnych rodników, które są przyczyną degradacji DNA i procesy starzenia. Ponadto kiszona kapusta doskonale sprawdza się w problemach z układem pokarmowym i wspiera odporność. Elektrolity w postaci minerałów utrzymują organizm nawodniony. Warto zorganizować sobie taką beczkę witamin!
Kapusta kiszona czy konserwowa?
Za wyborem żywności przygotowywanej od samego początku w domu, przeważa pełna kontrola nad jej zawartością. Po pierwsze masz pewność, że na talerzu znajdzie się dokładnie to, czego chcesz. Niechlubnym zwyczajem niektórych producentów, jest kwaszenie kapusty przy pomocy octu. Bezkarnie sprzedają ją jako kapustę kiszoną lub kwaszoną, chociaż należałoby powiedzieć, że jest konserwowa lub marynowana. Pewnym rozwiązaniem jest uważne zapoznanie się z zawartością opisaną na opakowaniu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby zrezygnować ze sklepowej kapusty.
Po drugie otwierasz w ten sposób drogę do kulinarnych eksperymentów i poszukiwań nowych smaków. Kto powiedział, że musisz kisić wyłącznie kapustę albo ogórki? Temu procesowi możesz poddać całą gamę warzyw i owoców; buraki, marchew, rzodkiew, paprykę a nawet śliwki i jabłka!
Jak kisić kapustę?
Po pierwsze zadbaj o odpowiednie składniki. Na 10 kg kapusty będziesz potrzebować odpowiednio 20 dag soli, półtora kg marchwi oraz przyprawy: na przykład liść laurowy, pieprz, bazylia, koper.
Umytą i obraną kapustę należy poszatkować, podobnie postąpić z marchwią. Następnie dokładnie wymieszać kapustę z solą i odstawić na kilka godzin – w tym czasie puści soki. Kapustę partiami umieszczać w beczce okraszając ją marchewką i przyprawami. Wszystko dokładnie ubić aż do wytworzenia się sporej ilości soku. Beczkę przykrytą pokrywką odstawić na jeden dzień. Nazajutrz powtórzyć ubijanie do wytworzenia się soku. Teraz kapustę należy obciążyć. Świetnie sprawdzi się talerz przyciśnięty kamieniem (oczywiście uprzednio umytym i wyparzonym). Całość po kilku dniach można zamknąć i odstawić w chłodne miejsce.
Beczka do kiszenia – źródło witamin w Twoim domu
Jak już napisano, podczas kiszenia powstają spore ilości soku. Dlatego warto zaopatrzyć się w odpowiednio pojemne i szczelne naczynie. Dobrym rozwiązaniem jest beczka do kiszenia. Można ją nabyć w różnych wariantach pojemnościowych; bezpiecznie jest zostawić jedną trzecią do połowy objętości naczynia na powstający sok. To inwestycja, która posłuży na wiele sezonów przetwarzania i przechowywania warzyw.